Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τί είναι ο έτοιμος χλοοτάπητας;

Πρόκειται για ώριμο χλοοτάπητα που αναπτύχθηκε σε επιλεγμένες περιοχές και με επισταμένη διαχείριση μέχρι τη στιγμή της αφαίρεσής του, ο οποίος αφαιρείται με ειδικό μηχάνημα ώστε να περιέχει και μια μικρή στρώση χώματος 1-2,5 εκ που συγκρατείται με το ριζικό σύστημα των φυτών και ένα ειδικό δίχτυ. Στη συνέχεια τυλίγεται σε ρολά διαστάσεων συνήθως ενός τετραγωνικού μέτρου και τοποθετείται σε παλέτες για την μεταφορά του.

Πως εγκαθίσταται ο έτοιμος χλοοτάπητας;

Αν δεν αναλάβει ένα εξειδικευμένο συνεργείο την τοποθέτηση θα μπορούσατε να τον τοποθετήσετε μόνοι σας ακολουθώντας τις αντίστοιχες οδηγίες.

Πόσος χρόνος χρειάζεται μετά την εγκατάσταση για να είναι έτοιμος για χρήση;

Για να είναι ο χλοοτάπητας έτοιμος πρέπει τα ρολά να ριζώσουν στο χώμα που τοποθετήθηκαν. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα τραβώντας τα ρολά προς τα πάνω μέχρι να μην σηκώνονται. Συνήθως 15 με 20 μέρες είναι αρκετές.

Yπάρχει κατάλληλη εποχή για την τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα;

Κάθε εποχή του χρόνου είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση του και αυτό είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα για την επιλογή του έτοιμου χλοοτάπητα σε σχέση με την σπορά. Ένας έμπειρος κηποτέχνης μπορεί να κάνει μια επιτυχή τοποθέτηση ακόμα και με ακραίες συνθήκες ζέστης ή κρύου αν αυτό είναι αναγκαίο.

Υπάρχει είδος που να μην έχει ανάγκη από κούρεμα;

Μόνο η διχόντρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν θέλει κούρεμα, αν και αυτή αν τοποθετηθεί σε πολύ σκιερό μέρος μεγαλώνει σε ύψος και πρέπει να κουρευτεί. Όλα τα στενόφυλλα είδη χρειάζονται κούρεμα.

Πόσο συχνά κουρεύουμε και σε ποιό ύψος;

Αυτό εξαρτάται από το είδος και την εποχή του έτους.Όσον αφορά στο ύψος, τα θερμόφιλα πρέπει να κουρεύονται στα 1-3 εκ. και τα ψυχρόφιλα στα 3-5 εκ.Τα μεγαλύτερα ύψη αφορούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού.Όσον αφορά στη συχνότητα 3 φορές ανά μήνα είναι ένας ικανοποιητικός μέσος όρος.

Πόσο νερό χρειάζεται ο χλοοτάπητας και πόσο συχνά;

Ειναι σαφές ότι πρωτίστως αυτό εξαρτάται απο τις κλιματολογικές συνθήκες. Ετσι η θερμοκρασία η σχετική υγρασία σε συνδιασμό με το εδαφικό υπόστρωμα επηρεάζουν τις απαιτήσεις των φυτών σε νερό. Οι μέγιστες απαιτήσεις του χλοοτάπητα σε νερό κατά τους χειμερινούς μήνες καλύπτονται μρε 4-6 κυβικά μέτρα νερό ανά ημέρα ανά στρέμμα. Όσον αφορά στη συχνότητα παρόλο που συνηθίζεται να παρέχεται το νερό σε καθημερινή βάση θα ήταν προτιμότερο για την υγεία των φυτών να κάνουμε πιο αραιά ποτίσματα κάθε 2-3 μέρες με τις αντίστοιχες αναγκαίες ποσότητες. Το πότισμα πρέπει να γίνεται πρωινές ώρες.

Είναι αλήθεια ότι τα θερμόφιλα είδη δεν χρειάζονται πολύ νερό και εντατική συντήρηση;

Οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες σύγκκρισης αναγκών νερού θερμόφιλων και ψυχρόφιλων ειδών έχουν δείξει ότι απαιτήται η ίδια ποσότητα νερού σε υψηλές θερμοκρασίες για την διατήρηση του χρώματος στο επιθυμητό επίπεδο. Η πραγματική διαφορά είναι ότι αν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η ποσότητα παρεχόμενου νερού τα ψυχρόφιλα είδη οδηγούνται σε ολοκληρωτική καταστροφή ενώ τα θερμόφιλα είδη ακόμα και μετά την πλήρη ξήρανσή τους μπόρουν να επανέλθουν αν τα ξαναποτίσουμε. Όσον αφορά στην συντήρηση η πραγματικότητα είναι ότι έχουν διαφορά στον τρόπο συντήρησης, όμως για να διατηρούμε τον χλοοτάπητα σε άριστη κατάσταση είτε είναι θερμόφιλος είτε είναι ψυχρόφιλος απαιτούνται αντίστοιχες εργασίες.

Πως μπορώ να αναγνωρίσω μια εντομολογική προσβολή στο χλοοτάπητα;

Πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων μια σοβαρή ένδειξη ύπαρξης εντόμων στον χλοοτάπητα είναι η παρατήρηση πουλιών και εντόμων όπως σφηκών να εμμένουν σε συγκεκριμένα σημεία. Τότε με μια επισταμένη εξέταση κατά τις απογευματινές ώρες του χλοοτάπητα είναι δυνατόν να παρατηρηθούν οι παθογόνες κάμπιες. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος απο 5 ανα τετραγωνικό μέτρο τότε επιβάλλεται ψεκασμός. Γενικώς οι κηλιδώσεις και οι νεκρώσεις που δημιουργούνται λόγω εντόμων στον χλοοτάπητα δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν απο κάποιον μη επαγγελματία.

Πότε πρέπει να κάνω την παραγγελία μου για να έχω άμεσα το προϊόν;

Μια ενημέρωση 2-3 ημέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία παράδοσης είναι αρκετή

Τι είναι το thatch και πως αφαιρείται;

Ως thatch περιγράφουμε όλα τα υπολείματα κοπής που παραμένουν στο έδαφος μαζί με άλλο φυτικό υλικό από φύλλα που νεκρωθήκαν λόγω αννανέωσης ή κάποιου προβλήματος και σταδιακά συσωρεύονται.Το συγκεκριμένο υλικό σαπίζει σταδιακά λόγω της συχνής διαβροχής αλλά και της σκίασης που προσφέρει ο χλοοτάπητας και αποτελεί ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη παθογόνων.Πρέπει λοιπόν να αφαιρείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο είται με ειδικές τσουγκράνες είτε με μηχάνημα που συνήθως διαθέτει εξειδικευμένος συντηρητής.

Μπορώ να δω πόσο ώριμο είναι ένα γκαζόν;

Οχι, μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να το εκτιμήσει και είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα.

Πότε είναι ώριμο ένα γκαζόν και πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Ο έτοιμος χλοοτάπητας θεωρείται αρκετά ώριμος για να πωληθεί όταν έχει συμπλήρώσει τουλάχιστον 6 με 8 μήνες ζωής. Η τήρηση αυτού του κανόνα είναι καθοριστική για την ποιότητα του χλοοτάπητα και την ικανότητα επιβίωσης του, αφού νεαρότεροι χλοοτάπητες, μπορεί να είναι οπτικά καλαίσθητοι, αλλά έχουν μειωμένες αντοχές σε κάθε μορφής στρεσαρίσματος.

Μπορώ να εκτιμήσω τις ποικιλίες που υπάρχουν σε εναν έτοιμο χλοοτάπητα απο την εμφάνιση του;

Οχι τα πραγματικά πλεονεκτήματα και οι διαφορές των ποικιλιών επηρεάζουν την συμπεριφορά του χλοοτάπητα στον χρόνο και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ένας επαγγελματίας απο την εμπειρία του στις συντηρήσεις του αλλά και στις σπορές του.